Faze proizvodnje stakla

Staklo i njegov sastav

Staklo je proizvod prirode. Izrađuje se od kvarcnog pijeska, kalcita, sode i staklenog loma (koji se dobiva od stare staklene ambalaže).

Staklo materijal koji se može u potpunosti reciklirati – bezbroj puta preraditi i upotrijebiti kao sirovina za proizvodnju novih staklenih boca. Zato u Vetropack Straži u proizvodnji žele koristiti što veće količine starog stakla.

Proces taljenja

U mješaonici smjese se prema recepturi pripreme svi sastojci za proizvodnju staklenih boca (sirovine i stakleni lom). Ta se smjesa ubacuje u peć gdje se tali na temperaturi od 1580 stupnjeva. Najvažniji energent za loženje peći je zemni plin.

Oblikovanje staklenih boca

Iz kontinuirano tekuće staklene taline režu se užarene staklene kapi, koje se preko žlijeba usmjeravaju u pretkalup. Predoblik pomoću komprimiranog zraka u kalupu dobiva svoj konačni oblik.

Hlađenje

U hladioniku se finalno oblikovana užarena boca, radi uklanjanja napetosti, postupno hladi. Završno oplemenjivanje vanjske površine dodatno štiti staklenke od ogrebotina i poboljšava otpornost na lom.

Kontrola kvalitete

Izlaskom iz hladionika boce se podvrgavaju vizualnim, mehaničkim i elektronskim ispitivanjima, provjerava se njihova kvaliteta. Sve što nije u skladu sa zahtjevima odmah se izdvaja i vraća u reciklažu.

Transportna ambalaža

Nakon ispitivanja kvalitete staklenke se automatski slažu na palete te se na njih stavlja termoskupljajuća folija. Higijenski zapakirane boce se nakon toga stavljaju u skladište gotove robe, odakle će željeznicom ili kamionima biti isporučeno kupcima.