Kako ti možeš doprinijeti?

Kako postupati sa starom staklenom ambalažom?

Pravilno postupanje sa starom staklenom ambalažom je prvi i najvažniji korak.  Savjetujemo ti da staklene boce na čijoj etiketi piše „povratna naknada 0,50 kn“ odneseš u trgovinu gdje ćeš za svaku bocu dobiti 50 lipa.

Neke boce i staklenke nemaju tu oznaku (natpis). Tako, npr.,staklene boce od ulja, kemijskih preparata i kozmetike, te sve vrste staklenki u kojima je bilo pakirano povrće, voće, ribe, mliječni proizvodi i dr. ne možeš vratiti u trgovinu. Moraš ih odložiti u specijalizirane spremnike za  staklo (kontejnere), koji su postavljeni na javnim površinama u blizini trgovina i stambenih zgrada te u reciklažnim dvorištima i zelenim otocima.

U zelene spremnike s natpisom STAKLO ili AMBALAŽNO STAKLO, možeš odložiti sav stakleni ambalažni otpad (boce za sokove, vodu, vino, sve vrste staklenki), bez obzira na boju.
U kontejnere nikako nemoj odlagati predmete od:

  • Keramike
  • Porculana
  • Kamena
  • Žarulje i fluorescentne cijevi
  • Ostale vrsta stakla (ravno, kristalno, laboratorijsko, automobilsko).

 

Kako ti možeš doprinijeti?

Najvažniju ulogu u cijeloj ovoj priči  imaš upravo Ti. Jer, što znači organiziranje sakupljačke mreže ako ti, tvoja obitelj, tvoji prijatelji ili susjedi ne vratite dotrajalu bocu u trgovinu ili je odložite u  kontejner za staklo. Ponekad je lakše baciti rabljene boce u “kućno” smeće. No, razmisli dobro. Takvim si postupkom nanio još jednu “ranicu” našem planetu. Te će boce završiti na nekom od smetlišta, koja zbog ogromnih količina otpada koje svakodnevno proizvodimo, svojim širenjem ugrožavaju susjedna naselja i živote ljudi. Nije li besmisleno da nešto što se može preraditi i nanovo upotrijebiti postane zagađivačem!? Stoga već danas preuzmi u svojem domaćinstvu odgovornost za pravilno odlaganje dotrajalih staklenih boca. Upravo na  tebi i tvojoj generaciji ostaje časna odgovornost za one koji će na Zemlji živjeti poslije nas.

 

“Mini” sakupljačka mreža

Sakupi prijatelje i organiziraj “mini” sakupljačku  mrežu u svojoj zgradi ili kvartu. Staklenu ambalažu (vinsku, pivsku, mineralna voda, žestoka pića) koja na sebi ima oznaku povratne naknade, vrati u trgovinu. Tamo ćeš za svaku vraćenu bocu dobiti 50 lipa. Svu ostalu staklenu ambalažu odloži u spremnik za staro staklo koji se nalazi blizu tvoje zgrade ili u najbližem reciklažnom dvorištu.
Ne zaboravi da se u spremnik za staro staklo ne smije bacati kamenje, porculan, keramika, metal ili bilo kakve druge nečistoće.
Važno je znati da se u spremnike za ambalažno staklo ne smije bacati kristalno, laboratorijsko (epruvete), prozorsko i automobilsko staklo (jer je drugačijeg kemijskog sastava).
U tvojoj školi sigurno postoji sekcija mladih ekologa. Predloži nastavniku – voditelju da prikupljanje staklenog otpada postane jednom od aktivnosti sekcije kojom se čak može i povećati školski proračun. Ovo je samo prijedlog kako da se aktivno uključiš u “kružni tok proizvoda”. Za svaki daljnji savjet možeš se obratiti nama u Vetropack Straži tvornici stakla iz Huma na Sutli.