Recikliranje stakla

Da bi staklena boca imala budućnost, moramo ju reciklirati. Pod pojmom recikliranje podrazumijevamo organizirano sakupljanje predmeta od istog materijala koji više ne možemo ili ne želimo koristiti, zatim njihovu ponovnu preradu u u nove proizvode, i ponovnu upotrebu.

Kako je staklo materijal koji se može u potpunosti preraditi i to bezbroj puta, treba prikupiti što veće količine starih staklenki i boca i vratiti ih u tvornicu stakla jer time:

 • štedimo prirodne sirovine (upotrebom 1000 kg starog stakla uštedi se 700 kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode),
 • štedimo energiju (trošak energije pada za 2-3 posto za svakih 10 posto udjela starog stakla u smjesi),
 • recikliranjem jedne boce uštedjet ćemo toliko energije koliko je potrebno žarulji od 60 W da svijetli 4 sata, računalu da radi 30 minuta, a televizor 20 minuta,
 • korištenjem starog stakla smanjujemo potrošnju primarnih sirovina i produljujemo životni vijek staklarske peći,
 • smanjujemo onečišćenje okoliša,
 • štedimo prostor na odlagalištima otpada.

 

Kružni tok proizvoda

Kružni tok proizvoda predstavlja put ambalažnog stakla od:

 • proizvođača staklene ambalaže (Vetropack Straža),
 • preko prerađivačke industrije (proizvođača hrane i pića koji svoje proizvode pakiraju u boce i staklenke),
 • pa do maloprodaje (trgovine) i ugostiteljstva (restorani i kafići),
 • te potrošača (svi mi koji popijemo ili pojedemo hranu ili piće pakiranu u bocu ili staklenku),
 • pa onda preko sakupljača – tvrtke koje preuzimaju sakupljeno staklo od trgovina ili iz spremnika za odlaganje stare staklene ambalaže i odvoze ga
 • do Vetropack Straže u kojoj postoji pogon za  preradu stare staklene ambalaže. Tu se recikliraju stare boce i staklenke s područja cijele Hrvatske.

 

Pogledaj kružni tok proizvoda

kruzni-tok

Priprema stare staklene ambalaže za proizvodnju

Staro ambalažno staklo, koje se u tvornicu doprema kamionima, odmah se na ulasku svrstava u 4 kategorije kvalitete. Velikim magnetom se iz tog stakla otklanja magnetni otpad (metali), a krupni otpad odvajaju radnici rukama.  Staklo se zatim usitnjuje drobilicom na željenu veličinu zrna, posipa se kroz sito kako bi se odvojili veliki komadi stakla i strani materijali. Posebnim se uređajima odvajaju nemagnetni otpad, kamen, porculan i keramika.

Iz stare staklene ambalaže koja u reciklažu najčešće dolazi pomiješana (u svim bojama)  se strojem mogu izdvojiti pojedine boje stakla – bijelo, smeđe, zeleno., plavo. Ovako usitnjeno staklo se sada zove staklenim lomom. Njegova se kvaliteta još jednom provjerava pa se sprema u posebne boksove.

 

Zapamti!

Sve ovisi o tebi, ali i o svima nama – ako ćemo korištene boce/staklenke uvijek odlagati u spremnik za staklo ili vraćati u trgovine, čarobni krug recikliranja nikad se neće prekinuti. Time pokazujemo koliko volimo prirodu i što smo sve spremni napraviti za nju kako bismo je sačuvali za sebe….i za buduće generacije.

Pobrinimo se, kao aktivni sudionici “kružnog toka proizvoda”, da staro staklo završi na jedinom primjerenom mjestu – u tvornici stakla.