Najčešća pitanja

Zašto uopće sakupljati staro staklo?

Zato što je ono važna sirovina u proizvodnji novih staklenki. Osim toga, odvajanjem stakla iz kućnog smeća, smanjujemo opterećenost odlagališta otpada.

 

Zašto u trgovini ne žele preuzeti svu staklenu ambalažu?

Zato što Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu nije predviđeno plaćanje povratne naknade za svu ambalažu, pa tako u trgovinu možeš vratiti samo onu ambalažu koja na sebi ima oznaku “plaćena naknada 0,50 kn”.

 

Zašto se preporučuje odvajanje stakla po bojama?

Za proizvodnju novih staklenki smije se upotrebljavati samo jednobojni stakleni krš (za bijele boce bijeli, za smeđe smeđi itd.). Izuzetak su zelene boce koje dozvoljavaju upotrebu miješanog staklenog krša.

 

Zašto se u kontejnere ne smiju odlagati kristalno i stolno staklo?

Zato što sadrže visoki postotak olova, koje u ambalažnom staklu nije dozvoljeno.

 

Koliko puta se stara staklena ambalaža može ponovo pretaliti?

Onoliko puta koliko to želimo. Od 1000 kg starog stakla, uz dodatak energije, uvijek će se dobiti 1000 kg novih boca i staklenki, uvijek iste kvalitete.

 

Zašto se u kontejner ne smiju odlagati prozorska stakla?

Zato što ona nemaju odgovarajući kemijski sastav za proizvodnju novog ambalažnog stakla te se uz njih uvijek nađu primjese kao što su ljepilo, metal i drvo.

 

Treba li s boca skidati poklopce i čepove?

Treba. Iako u pogonu za preradu otpadnog stakla postoje uređaji za izdvajanje metala (magneti), moguće je da poneki komad metala završi u prerađenom kršu. Stoga se preporuča skidanje čepova i poklopaca.

 

Koliko se energije može uštedjeti upotrebom starog stakla (staklenog krša) u proizvodnji novih staklenki?

Upotrebom smjese koja se sastoji samo od starog stakla (100%), uštedi se 25% energije.